Har du krav på erstatning etter nakkesleng?
Nakkesleng er en betegnelse på en bestemt type skademekanisme og kan oppstå dersom hodet først får et uventet kast bakover og deretter fremover (såkalt whiplash). Nakkeslengskader oppstår typisk etter påkjørsel bakfra, men kan også forekomme ved andre kollisjoner, fall eller slag mot nakken.
Den vanligste formen for skade etter nakkesleng er at musklene og ligamentene i nakken strekkes mer enn vanlig, og blir «forstuet». I tillegg kan det oppstå leddlåsninger i nakken med påfølgende betennelsestilstander. Dette er såkalte bløtdelsskader som normalt ikke vil synes på røntgen eller MR, men ved undersøkelse kan muskulaturen føles svært stram og øm.
Det kan også oppstå mer alvorlige skader, med avrivning av muskler/leddbånd og skjelettskader. Slike skader vil synes på bildeundersøkelser.
En nakkeslengskade vil kjennes stiv og smertefull ved bevegelser, og smertene vil ofte kjennes verre dagen etter skaden. I tillegg ledsages ofte tilstanden av hodepine, smerter i skuldre og rygg, konsentrasjonsvansker, svimmelhet, øresus eller synsforstyrrelser. Ledsagersymptomer oppstår normalt i løpet av de første to dagene etter skaden, men de kan også oppstå en dag eller to senere.
I de aller fleste tilfeller vil symptomer etter en nakkeslengskade være forbigående. Du bør ta kontakt med din lege dersom du ikke oppnår bedring av plagene innen en uke. I tillegg bør du
oppsøke lege hvis plagene forverres, eller du opplever nummenhet eller prikking og stikking i armene.
Det er en pågående uenighet i det medisinske fagmiljøet om man kan få varige plager etter nakkesleng dersom det ikke er gjort objektive funn på skade. Forskning har heller ikke gitt noe klart svar på dette, og nakkeplager uten objektive funn er i tillegg relativt utbredt i befolkningen. Rettspraksis har derfor oppstilt relativt strenge vilkår for å konstatere årsakssammenheng mellom en ulykke og en varig nakkeslengskade, og de siste årene har det blitt mer og mer vanskelig å nå frem med erstatningskrav ved denne typen skade.